Suntem aici pentru a va ajuta sa fiti mai sanatosi.
Puteti sa ne sunati la

0761 944 112 0247 414 544

Ce este cataracta?

Simptome
Termenul cataractă vine de la cuvântul grecesc katarraktes, care înseamnă povârniş abrupt sau cascadă. Iniţial s-a crezut că lichidul cranian îngroşat curgea în faţa cristalinului în interiorul ochiului, blocând vederea clară. Prin urmare, însuşi cuvântul cataractă contribuie la înţelegerea greşită a ceea ce reprezintă de fapt.

Contrar părerii populare, o cataractă nu este o „peliculă” pe ochi. Este mai degrabă o îngroşare şi durificare treptate ale cristalinului care îl determină să devină atât de opacifiat încât lumina este fie distorsionată, fie nu poate ajunge la fundul ochiului - pe retină - pentru a fi transmisă creierului. 

Ca rezultat, ajungem să avem o vedere înceţoşată sau estompată, culorile apărând şterse (cu o tentă gălbuie sau maronie). Cititul sau conducerea maşinii în condiţii cu lumină redusă poate deveni dificilă în cazul cataractei, deoarece vederea pe timp de noapte scade şi uneori pot apărea halouri în jurul farurilor. Este posibil ca plimbarea în lumina puternică a soarelui să devină dureroasă şi să vedem o strălucire exagerată pe suprafeţele care reflectă lumina, precum parbrizurile. Sensibilitatea la orice lumină puternică este unul dintre simptomele cataractei.

Pe măsură ce îmbătrânim, mioza senilă face mai mică dimensiunea rămasă a pupilei, reducând cantitatea de lumină care pătrunde în ochi şi atinge cristalinul. Dacă cristalinul respectiv are cataractă, atunci vederea este compromisă în mod suplimentar.

Există numeroase tipuri de cataractă, dar majoritatea persoanelor dezvoltă cataractă nucleară, care este asociată cu tulburarea vederii la distanţă într-un grad extrem şi simptome precum înceţoşarea vederii şi culori şterse. Există, de asemenea, cataracta corticală,   Cataractă corticală: O cataractă corticală apare atunci când transparenţa cortexului ce înconjoară nucleul este compromisă. Cortex înseamnă „înveliş”. Deşi nu este la fel de comună precum cataracta nucleară, cataracta corticală este destul de des întâlnită şi este cauzată de procesul natural al îmbătrânirii.   şi cataracta subcapsulară posterioară, dar acestea sunt mai puţin întâlnite şi au cauze diferite.

 

Mai mult

Operatia de cataracta


Singura metoda de tratament este operatia. Nu exista metode cunoscute de prevenire a cataractei.
Peste 70% din oamenii sanatosi, pot face cataracta, dupa varsta de 65 de ani.

Prin operatie, medicul inlocuieste lentila opacifiata, din interiorul ochiului, cu un cristalin artificial. Cristalinul artificial nu se mai strica.

Este o operatie usoara, de rutina, ce dureaza aproximativ 7-10 minute. Operatia nu doare, se face fara internare, cu anestezie locala. Sansele de reusita sunt de peste 95%. 
Cand trebuie sa ma operez de cataracta?
Cand trebuie sa ma operez de cataracta?

In cadrul aparitiei cataractei, exista situatii in care vederea scade treptat sau se imbunatateste, fenomen cunoscut drept "bucuria de scurta durata". Exista situatia in care persoana care dezvolta cataracta, constata ca se modifica des dioptriile ochelarilor.

Cataracta poate evolua diferit la cei doi ochi. In cazul in care apare mai intai la un ochi, persoana in cauza nu mai apreciaza bine distantele, putand fi expusa accidentelor.

Pe vremuri, cand cineva era diagnosticat cu cataracta, i se spunea ca trebuie sa astepte ca sa "se coaca", astfel oamenii deveneau orbi, pana la operatie. In zilele noastre, datorita evolutiei tehnicii, operatia de cataracta se face in momentul in care dispare confortul vizual.

Tehnica operatorie folosita pentru a extrage cristalinul "copt", presupunea o incizie (taietura) larga, de peste 1 cm, care trebuia cusuta. Astazi, operatia cu ultrasunete, cea mai sigura metoda, presupune o microincizie, de aproximativ 2 mm.

Pe scurt, este bine ca pacientul sa se prezinte la medic in momentul in care constata modificari ale modului in care vede.

Cum se desfasoara operatia de cataracta?
Operatia de cataracta se desfasoara sub anestezie locala, ceea ce inseamna ca pacientul este constient de ceea ce i se intampla, dar nu simte durerea. Anestezia locala se poate efectua in doua moduri: cu injectie sau cu gel. Operatia de cataracta se face la ochi diferiti, in zile diferite.

Operatia se numeste facoemulsificare cu ultrasunete si se desfasoara sub microscop. Incizia se face la marginea corneei, are proprietatea de a se autosigila si are dimensiunea de aproximativ 2mm. Dupa incizie, chirurgul introduce in interiorul ochiului o substanta vascoelastica cu rol de protectie si de a mentine forma anatomica. Cu ajutorul unei pense, chirurgul decupeaza partea anterioara a sacului cristalinian, pentru a avea acces la cristalinul ce trebuie inlocuit. Apoi cu ajutorul unei sonde ce emite ultrasunete, este aspirat cristalinul, lasand intact suportul acestuia, sacul cristalinian, in care va fi introdus cristalinul artificial. Dupa introducerea cristalinului, se spala substanta de protectie si se reface presiunea intraoculara. In cazul utilizarii unui cristalin artificial foldabil, nu este necesara sutura (cusatura). Operatia de cataracta dureaza aproximativ 30 de minute.

Dupa operatie, pacientul se poate deplasa la domiciliu.

 

Dupa Operatie

Cat de bine o sa vad dupa operatia de cataracta?

Pentru pacientii care urmeaza sa se opereze de cataracta, aceasta este una din primele intrebari adresate medicului oftalmolog. Scopul operatiei de cataracta este inlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial care sa restabileasca nivelul vederii la aceeasi valoare avuta inainte de aparitia cataractei. In plus, cristalinul artificial va fi ales sa compenseze si dioptriile (ochelarii) de care au nevoie unii pacienti pentru corectarea vederii la distanta, preoperator – in cazul cristalinelor monofocale, cat si de aproape – in cazul cristalinelor multifocale.

Dupa operatie pacientul va remarca imbunatatirea vederii din primele zile (chiar prima zi postoperator), vedere ce va deveni din ce in ce mai buna pe masura ce ochiul se vindeca si creierul invata din nou sa lucreze cu o imagine clara primita de la ochiul operat. Rezultatul este cu atat mai spectaculos la pacientii care se opereaza de cataracta pe ambii ochi la un interval scurt de timp, in acest caz ambii ochi contribuind cu o imagine clara la formarea imaginii finale.

In cazul in care cataracta este foarte avansata, operatia este mult mai traumatizanta, astfel vederea din primele zile dupa operatie nu va fi spectaculoasa, iar pentru a ajuta procesul de vindecare se poate sa fie nevoie de tratament suplimentar.

In perioada de tratament de dupa operatie se folosesc picaturi ce au ca efect dilatarea pupilei. Trebuie inteles faptul ca dupa ce se pun picaturile, vederea scade. Stabilitatea si claritatea vederii revin dupa incetarea tratamentului.

In cazul in care, pe langa cataracta, pacientul asociaza si o alta patologie oculara cu impact major asupra functiei vizuale (ex : glaucom, degenerescenta maculara sau alte afectiuni retiniene), nivelul vederii postoperatorii va depinde de severitatea patologiei oculare asociate. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca, de exemplu, in cazul unui pacient cu glaucom incipient, compensat medicamentos, vederea dupa operatie va fi foarte buna, in timp ce pentru un pacient cu glaucom avansat, cu afectarea grava a nervului optic, va exista o imbunatatire a vederii, dar nu la acelasi nivel ca in cazul pacientului mentionat anterior.

Complicatii post-operatorii

Aparitia unor complicatii post-operatorii este mai probabila in cazurile in care pacientul are si alte afectiuni generale sau oculare. Glaucomul, degenerescenta macualara, retinopatia diabetica, boli ale corneei, sunt afectiuni ce influenteaza negativ rezultatul vizual postoperator.

Pacientii cu imunitate scazuta, au risc mai mare de aparitie a reactiilor inflamatorii sau a infectiilor.

In cazurile in care cataracta este foarte avansata, medicul nu poate vizualiza corect celelalte componente oculare. In aceasta situatie, practic consultatia preoperatorie se va termina dupa operatie, cand avand o vizibilitate buna, medicul va putea stabili celelalte posibile diagnostice.  Dupa diagnosticare se va recomanda tratamentul necesar.

Atentie!!! In cazul in care apar complicatii, cooperarea pacientului in administrarea tratamentului si respectarea recomandarilor medicului, sunt extrem de importante!

Atentie!!! Dupa operatie, in cazul in care scade vederea, se inroseste ochiul sau apare durere, pacientul trebuie sa ia legatura de urgenta cu clinica noastra!

Recenzii 

Nume pacinet

  Recenzie

Nume pacient

  Recenzie

Nume pacient

Recenzie

Nume pacient

Recenzie

Tipuri de cataracta

Cataracta este o boală care atacă ochiul și se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui. Se clasifică în mai multe categorii:

➤ Congenitală — este consecința unui proces patologic intrauterin. Are diferite forme: zonală, capsulară anterioară, capsulară posterioară și nucleară, dar nu progresează. Se poate trata prin secționarea unei porțiuni a irisului și a capsulei cristaliniene.

➤ Senilă — apare în urma tulburării nutriției cristalinului la unele persoane trecute de vârsta de 50 de ani, cel mai des din cauza diabetului zaharat. Se caracterizează prin schimbarea treptată a culorii pupilei în alb-cenușiu, scăderea progresivă a vederii și, uneori, prin dublarea sau deformarea imaginii. Poate fi evitată prin extragerea cristalinului și înlocuirea lui cu o lentilă biconvexă de 10 dioptrii sau prin folosirea ochelarilor.

 ➤ Traumatică — reprezintă o urmare a lezării capsulei cristaliniene prin lovituri.

 ➤ Complicată — este consecința unor boli intraoculare (iridociclită, glaucom ș.a.).

 ➤ Radiativă — este rezultatul expunerii la radiații ionizante (neutroni, raze Roentgen).

 

Operatiea de cataracta

Scopul nostru este să aducem specialiști cât mai aproape de dumneavoastră pentru a facilita  acecesul la servicii medicale de înaltă calitate.

Încercam să va oferim conditii și forme de diagnosticare de cea mai bună calitate.

Echipa Clinicii Jasmin este la dispoziția dumneavoastră, vă așteptăm să ne contactati pentru a vă putea ajuta și a vă oferi informații despre serviciile noastre.